Mozart 2019

Het Mozart-project bestaat uit twee delen:
–      Oratorium:          Vesperae solennes de Confessore
–      Opera:                  Die Zauberflöte in samenwerking met Opera Zuid

Het concert waarin de Vespers centraal staan, zal plaatsvinden op 23 juni 2019 om 19.30u, in het huistheater van Opera Zuid.

De productie Die Zauberflöte toert door het land vanaf 8 november t/m 8 december 2019. 
Zie www.operazuid.nl voor de actuele speellijst.

De dirigenten Jori Klomp en Alexandros Kavvadas zijn samen verantwoordelijk voor de muzikale leiding van Mozarts Vespers. 
Er wordt samengewerkt met professionele zangers, die de solo-partijen op zich nemen, te weten: Marleen Everink (Sopraan), Florence Minon (Alt), Bart Verhagen (Tenor), Frank Mostert (Bas).

De kosten voor deelname aan dit project bedragen 200 euro.

Mozart schreef zijn Vesperae solennes de Confessore in 1780 als laatste koorwerk aan het hof van de aartsbisschop van Salzburg. De Vesper was de avonddienst die dagelijks om 18u werd gehouden in de katholieke kerk. Solennes is een Italiaanse muziekterm en betekent zoveel als plechtig, het geeft de sfeer aan waarin het werk gespeeld moet worden. De Confessore werd later toegevoegd aan de titel (niet door Mozart zelf) en geeft aan dat dit werk was bedoeld om uitgevoerd te worden tijdens een vesper op een speciale dag van de liturgische kalender voor bepaalde heiligen (Confessore). 
Het werk bestaat uit zes delen en is uitermate energiek. Er wordt gezegd dat Mozart het niet erg goed kon vinden met de aartsbisschop die hem de opdracht gaf tot het schrijven van de Vespers. De bisschop zou erg streng zijn geweest en hij zou de componist veel beperkingen hebben opgelegd in het componeren van de kerkmuziek. In dit werk is wellicht te horen hoe Mozart los breekt uit dit strenge stramien en binnen de opgelegde beperkingen zoveel mogelijk energie, kracht en jubel laat horen. 
Niet lang na deze compositie neemt Mozart ontslag, vertrekt naar Wenen en sluit zich aan bij de Vrijmetselarij. Vrij van welke beperking dan ook, componeert hij in de daaropvolgende jaren talloze werken, waaronder Die Zauberflöte (waar enkele verwijzingen naar de Vrijmetselarij in terug zijn te vinden).

Het koor van KAM zal in november en december 2019 meespelen in de opera Die Zauberflöte van Opera Zuid. Die Zauberflöte werd voor het eerst in 1791 opgevoerd in Wenen. Deze laatste opera van Mozart behoort tot een van zijn bekendste. 
Jonge mensen spelen in dit werk een belangrijke rol. Zij laten oude regels achter zich en luiden daarmee een nieuw tijdperk in. 
De wonderlijke sprookjeswereld, waarin Mozart ook zijn filosofische ideeën verstopt, zorgt ervoor dat de opera nog immer fris, vrolijk en actueel is.