MO[NU]MENTUM 2020

Een nieuwe kijk op Monteverdi’s Maria Vespers

UPDATE MO[NU]MENTUM 07-06-2020

Gezien de onzekerheid omtrent de (on)veiligheid van het samen zingen, heeft KoorAcademie Maastricht besloten het Monteverdi-project een jaar vooruit te schuiven.

Het MO[nu]MENTUM zal in 2021 zijn…

Zodra we weer met een veilig hart kunnen plannen, organiseren en zingen, volgt er meer informatie.
Houd onze pagina dus in de gaten.

INFORMATIE MO[NU]MENTUM

Wat:

Een innovatief compositie- en koorzangproject van KoorAcademie Maastricht rondom Vespro della Beata Vergine van Claudio Monteverdi.
Met dit project willen wij een nieuwe versie van Monteverdi’s Maria Vespers creëren waarin de authentieke waarde van het stuk behouden blijft, maar het in de 21e eeuw geplaats wordt.

Om dit te bereiken zal er gebruik worden gemaakt van zowel oude als moderne instrumenten en zullen er nieuwe compositietechnieken worden toegepast, waardoor een ‘cross-over’ ontstaat tussen de Oude Muziek en de moderne muziek met jazzinvloeden. 

De Maria Vespers worden gearrangeerd door de studenten van de Jazz Compositie- en arrangeerklas van het Conservatorium Maastricht, onder leiding van Jesse Passenier en Wolfgang Braun.
Het originele werk zal als basis dienen voor het gehele project. Er zal met respect worden gewerkt aan dit stuk dat van grote waarde is voor de muziekgeschiedenis en het muzikaal erfgoed.

Uiteraard verloopt dit hele project volledig volgens het ondertussen welbekende KAM-principe (zie ook Informatie).
KoorAcademie Maastricht heeft de overtuiging dat de deelnemer zich op alle muzikale vlakken moet kunnen ontwikkelen. Dat wil zeggen dat er naast de reguliere koorrepetities stemcoachings en koorklassen worden aangeboden, waardoor de zanger zich optimaal kan verdiepen in de zang- en koorwereld. 
De koorleden zullen worden ondergedompeld in de Vespro della Beata Vergine van Monteverdi. Ze zullen leren over zowel de oude uitvoeringspraktijk en de bijbehorende oude muziektechnieken als over de moderne technieken die toegepast zullen worden in dit specifieke project om tot een nieuw geheel te komen dat oud en nieuw in elkaar laat overvloeien (en hopelijk versterken)!

Waarom:

De Maria Vespers waren immens innovatief voor hun tijd, vanwege de sacrale hymnen, complexe dubbelkorigheid en sprankelende instrumentatie. Dit vernieuwende karakter van de eeuwenoude Maria Vespers willen wij tot klinken brengen voor het 21e-eeuwse ‘luisteroor’.
Wij hopen de hedendaagse toehoorders het werk te laten ervaren zoals de 17e-eeuwse luisteraar het originele werk moet hebben ervaren. 

Wie:

KAM gaat voor dit bijzondere project een samenwerking aan met het Schutz-Monteverdi Consort (SMC). We zoeken zangers en zangeressen die affiniteit hebben met Oude Muziek én open staan voor een ‘cross-over’, zodat er een spannend, uniek, innovatief werk ontstaat voor 21e-eeuwse begrippen.

Patrick Vaessens (dirigent van o.a. Lingua e Musica en AdMosam) zal in dit project de koordirigent zijn en hij zal de repetities leiden van maart t/m september (ongeveer). Jori Klomp heeft de muzikale leiding en zal vanaf september de repetities (met orkest) overnemen en de concerten dirigeren. 

Wanneer:  

In verband met het Covid-19 virus is op dit moment nog onduidelijk wanneer we precies zullen starten en wanneer de concerten zullen plaatsvinden. Stay tuned…

Waar:

Repetitielocatie: Huistheater Opera Zuid – Malpertuisplein 60, Maastricht.
Tijd: zaterdag 13.30 – 16.30u.
16 repetities en 1 generale repetitie. 
Exacte data en locaties van de concerten worden later bekend gemaakt. 

Kosten:

Om alle repetities met de dirigenten, de individuele zangcoachings en de koorklassen mogelijk te maken, kost deelname aan dit project 220,-