Projecten

MO[NU]MENTUM
Een nieuwe kijk op Monteverdi’s Maria Vespers

UPDATE

Beste zangers en geïnteresseerden,

Twee jaar geleden begon ons MO[NU]MENTUM-avontuur. We hadden er op dat moment al heel wat uren, energie, overleggen, plannen en brainstorms op zitten en we zouden eindelijk van start gaan met het repeteren van de Mariavespers van Monteverdi. 
Tot Covid. 
Wie had gedacht dat ons leven twee jaar later nog steeds beïnvloed zou worden door dit virus. De realiteit is dat wij, de Kooracademie, elkaar iedere paar weken/maanden spraken om te zien of en hoe we de repetities konden oppakken. In eerste instantie verzetten we het project, in de hoop en eigenlijk ook de verwachting dat we MO[NU]MENTUM na de zomer zouden kunnen waarmaken. Maar, zomer werd winter, 2021 werd 2022. We bleven zoeken, naar nieuwe data, nieuwe mogelijkheden, nieuwe oplossingen. 
Tot nu. 
We hebben gepraat en gezoomd, alle mogelijkheden uitvoerig besproken, maar tot ons grote verdriet hebben wij moeten concluderen dat het momentum voor MO[NU]MENTUM voorbij is. 

We willen jullie, onze (oud-)zangers, enthousiaste deelnemers en geïnteresseerden, onze overwegingen uitleggen.
MO[NU]MENTUM is een groots en ambitieus project, waar we veel voorbereidingstijd voor hebben uitgetrokken, maar helaas bleek (sinds corona) de bezetting van het koor moeilijk rond te krijgen. Voor dit project hebben we veel en ervaren zangers nodig. Die hebben we gevonden, maar eigenlijk hebben we er nog meer nodig. Deze kleine bezetting in combinatie met de onzekerheid en de risico’s rond corona maken de bezetting té fragiel. We moeten er immers rekening mee houden dat, vooral ook vanwege de omikron-variant, niet alle zangers iedere repetitie aanwezig kunnen zijn, vanwege een besmetting of een quarantaineverplichting.
Ditzelfde geldt voor de bezetting van de instrumentalisten. Voor dit stoere project hebben we veel, ervaren en specifiek-geschoolde instrumentalisten nodig. Ook voor deze groep geldt dat we het ons niet kunnen veroorloven om één iemand te missen vanwege een besmetting of quarantaine. En een vergelijkbaar verhaal geldt voor de solisten. Helaas zijn wij niet in staat om een dubbele bezetting te plannen (hoewel zelfs dat niet altijd afdoende is, blijkt wel uit beslissingen die ook theaters en operahuizen moeten maken).
Daarbij komt nog dat wij, als projectkoor, het fair vinden om ruimte te geven aan de vaste koren, die het op dit moment ook niet makkelijk hebben. 

Al deze zaken in ogenschouw nemend vinden wij het te risicovol om MO[NU]MENTUM doorgang te laten vinden en hebben we de moeilijke keuze moeten maken om te stoppen.

We hopen dat jullie toch, in een vast koor of elders, lekker gaan zingen. Want daar was het ons natuurlijk altijd om te doen: samen zingen!

Blijf gezond!
Kooracademie Maastricht

INFORMATIE MO[NU]MENTUM


Wat:

Een innovatief compositie- en koorzangproject van KoorAcademie Maastricht rondom Vespro della Beata Vergine van Claudio Monteverdi.

Met dit project willen wij een nieuwe versie van Monteverdi’s Maria Vespers creëren waarin de authentieke waarde van het stuk behouden blijft, maar het in de 21e eeuw geplaats wordt.
Om dit te bereiken zal er gebruik worden gemaakt van zowel oude als moderne instrumenten en zullen er nieuwe compositietechnieken worden toegepast, waardoor een ‘cross-over’ ontstaat tussen de Oude Muziek en de moderne muziek met jazzinvloeden. 

De Maria Vespers worden gearrangeerd door de studenten van de Jazz Compositie- en arrangeerklas van het Conservatorium Maastricht, onder leiding van Wolfgang Braun.
Het originele werk zal als basis dienen voor het gehele project. Er zal met respect worden gewerkt aan dit stuk dat van grote waarde is voor de muziekgeschiedenis en het muzikaal erfgoed.

KoorAcademie Maastricht heeft de overtuiging dat de deelnemer zich op alle muzikale vlakken moet kunnen ontwikkelen. Dat wil zeggen dat er naast de reguliere koorrepetities stemcoachings en workshops worden aangeboden, waardoor de zanger zich optimaal kan verdiepen in de zang- en koorwereld. 
De koorleden zullen worden ondergedompeld in de Vespro della Beata Vergine van Monteverdi. Ze zullen leren over zowel de oude uitvoeringspraktijk en de bijbehorende oude muziektechnieken als over de moderne technieken die toegepast zullen worden in dit specifieke project om tot een nieuw geheel te komen dat oud en nieuw in elkaar laat overvloeien (en versterken)!

Waarom:

De Maria Vespers waren immens innovatief voor hun tijd, vanwege de sacrale hymnen, complexe dubbelkorigheid en sprankelende instrumentatie. Dit vernieuwende karakter van de eeuwenoude Maria Vespers willen wij tot klinken brengen voor het 21e-eeuwse ‘luisteroor’.
Wij hopen de hedendaagse toehoorders het werk te laten ervaren zoals de 17e-eeuwse luisteraar het originele werk moet hebben ervaren. 

Wie:

KAM gaat voor dit bijzondere project een samenwerking aan met het Schutz-Monteverdi Consort (SMC). We zoeken zangers en zangeressen die affiniteit hebben met Oude Muziek én open staan voor een ‘cross-over’, zodat er een spannend, uniek, innovatief werk ontstaat voor 21e-eeuwse begrippen.
Jori Klomp is in dit project de koordirigent. Johannes Honecker is de assistent-dirigent. 

Kosten:

Projectdeelname: 160,-
Optioneel coachingspakket: 60,-
De projectdeelname omvat repetities/uitvoeringen, koorklassen en twee maal persoonlijke zangcoaching.
Omdat we willen aansluiten bij de ervaring en behoefte van de koorzanger is er voor verdere zangcoaching een optioneel pakket van 4 maal 20 minuten (in overleg met de vocal coach nader in te vullen).


Klik op + naast ‘Projecten’ of plaats de cursor op ‘Projecten’ om te zien welke andere projecten er zijn (geweest).